Uw boot in de winterstalling

We geven u graag wat praktische tips over het stallen van uw boot. Dit zal de komende tijd langzaam verder worden uitgebreid zodat u de juiste adviezen hier kunt vinden.

Stalling op de wal

Normaalgesproken worden boten gedurende de winter op de wal gezet. De boot wordt dan met behulp van een bok op de wal gezet, meestal met vier steunen tegen de zijkant onderkant van de boot om deze rechtop te houden. De boot staat dan met de kielbalk op de grond.

Mast eraf

Bij zeiljachten is het aan te raden om de mast tijdens de winterstalling van de boot te halen en liggend op te bergen. Veel havens hebben daar voorzieningen voor. Blijft de mast er wel op staan, dan kan bij zware storm veel zijdelingse druk op de mast wordt uitgeoefend. Omdat het schip zelf niet meegeeft zullen daardoor de mastvoet en de wandputtings (te) zwaar belast worden met alle gevolgen van dien.

Winterklaar maken

Staat de boot eenmaal op de wal, dan is het zaak om alles waar water in zit af te tappen. Blaas de leidingen het liefst nog even door zodat er geen water in een knik blijft staan. Laat daarna de kranen aan boord open staan. De motor wordt erafgehaald of – in het geval van een binnenboordmotor – zal moeten worden voorzien van antivries tegen beschadiging door vorst.

Mariteam Shipyard - Winterstalling